Fra Bogholder
Vores bogholder informerer om ekstra opkrævninger med oktober måneds skolepenge:
- 4. klasse: Let’s do it med kr. 36,25
- 10. klasse: landmålingstur med kr. 1.400,00
- Instrumentalleje opkræves med kr. 828,00
- Børnehaveklasse til 10. klasse: opkræves for EU-frugt med kr. 100,00
Michaelsfesten – den 28. september
Torsdag den 28. september fejrer elever og lærere på skolen Michaelsfest.
Fejringen begynder kl. 11.15 med det traditionsrige skuespil Michaelsspillet, som hele skolen opfører sammen.
Eleverne i 1.-4. klasse bedes have rødt og blåt tøj på.
Elever fra 5. klasse og op skal bære tøj i sort og hvidt.
Michaelsfesten er en af de årstidsfester, som er en intern fest, altså en fest for skolens elever og lærere. I steinerskoler verden over lægges der stor vægt på at højtideligholde og fejre denne dag og dermed fastholde billedet af Michaels kamp mod dragen – det gode mod det onde.
Slutningen af september er indgangen til den mørke tid, og på tærsklen til mørket står lysets engel, ærkeenglen Sankt Mikael, som med sit flammesværd hjælper mennesket med at bekæmpe det onde, det onde der har rod i det mørke og i mørkets magter, udtrykt ved en drage.
For nøgternt tænkende mennesker lyder det måske lidt vel dramatisk. Det er nok også vanskeligt at forstå Skt. Michaels-festen hvis man slet ingen forudsætninger har i en spirituel livsanskuelse. Man må i det mindste være overbevist om, at mennesket har et sjæleliv, hvori der dagligt foregår mange kampe, når utilfredshed, vrede, had og raseri vil stige op fra dybderne og kvæle ens glæde, livsmod og gode humør.
Michaelsfestens billeder foregår på et sjæleligt plan. Hver gang man kommer til at gøre noget man inderst inde godt ved ikke er rigtigt, er det kampen mellem det gode og det onde i en selv, der er i gang, ens egen ufuldkommenheder.
Det sker dagligt at vi mennesker kommer til at gøre hinanden fortræd, både med og mod vores vilje. Vi står i en sjælelig kamp. For nogen forbliver det mere i det ubevidste end for andre, men kampen slipper vi ikke for. Den hører med til at være menneske. Jo mere bevidst man bliver om sin egen situation, jo større chance har man måske for at klare sine daglige problemer.
Det er nogle af de tanker der ligger bag denne fest. Aldrig fortalt med en løftet pegefinger, men som et eventyr – et Michaels-eventyr – Smeden, Prinsessen, Ridderen og Dragen…
Et eventyr som Michael Skolens elever, pædagoger og lærere oplever sammen. De yngre elever udsættes for modsprøver, høstens glæder nydes og de ældre elever fortsætter deres håndværksgerning efter festen.
Dragen er udtryk for det i os, som vi er nødt til at overvinde hvis vi vil bevare vores menneskelighed. Dragen er udtryk for en sjælelig tilstand. Uro og stress gør det vanskeligt for mennesket at opbygge ægte kærlige forhold til vores nærmeste. Overalt stikker dragen sit hoved frem. Den skal bekæmpes og i billedet er det Ridder Georg der slår dragen ihjel med sit sværd.
Rudolf Steiner siger, at den tid vi lever i nu, er Michaels-tidsalder. Han pointerer hvor vigtigt det er for det moderne menneske at få et forhold til den kamp som Michael repræsenterer og som vi selv er den del af. Desuden siger han, at vi må lære at skabe årstidsfester, især Michaelsfesten ud fra både åndserkendelse og naturerkendelse. Derved kan vi bringe nyt fællesskab ind i det sociale liv.
En aften om Steiner HF og overskolelivet – den 3. oktober
Kære forældre i 6.-10. klasse og kære elever i 1.-2. hf (og jeres forældre)
Hermed invitation til en spændende aften om (overgangen til) overskolen og Steiner HF på Michael Skolen: tirsdag den 3. oktober 2023 kl. 17.00-19.00 på Michael Skolen (mødested: salen)
Den umiddelbare anledning er, at en forskergruppe fra Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) præsenterer et forskningsprojekt om Steiner hf-ordningen og dens tre første årgange (afgang 2020-22). Det er en evaluerende rapport, der også ser på overgange til videreuddannelse. Den videre anledning er, at vi gerne vil benytte lejligheden til at komme i dialog med jer om Michael Skolens overskoletilbud og organiseringen af vores Steiner HF.
PROGRAM
17.00: Velkomst v. Jacob K. Nielsen (rektor)
Præsentation af følgeforskningsprojekt om Steiner HF v. lektor Niels Rosendal Jensen, DPU, og Christina Vilhelmsen fra Rudolf Steinerskolerne i Danmark.
18.00: Pause
18.10: Dialoggrupper (med kaffe og kage!)
Forældre i 6.-8. klasse mødes med Jacob K. Nielsen og Susanne Løwe Pihl i salen.
Forældre i 9.-10. klasse mødes med Kirsten Dørge og Martin Lauesen i eurytmisalen.
Elever i 1.-2. hf (og deres forældre) mødes med Mathilde Ottosen og Nicolai Rønhede i 1. hf.
19.00: Tak for i aften!
Idéen er, at forskningsrapportens resultater kan fungere som fælles udgangspunkt for en forpligtet drøftelse om, hvordan vi styrker overskolen og Steiner HF på Michael Skolen.
Dialogmøderne har forskelligt sigte, alt efter gruppernes sammensætning. Vi (deltagende undervisere mm. fra overskolen/hf-afdelingen) laver et kort oplæg om 6.-10. klasse og Steiner HF på Michael Skolen og åbner derefter for spørgsmål og diskussion.
I 6.-8. klasse handler det om at drøfte overskolen (herunder 10. klasse og Steiner HF) i relation til mellemskoleprojektet. Vi vil gerne i dialog om jeres ønsker til overskolelivet.
I 9.-10. klasse handler det om at diskutere både vores 10. klasse-tilbud og Steiner HF. Vi vil gerne i dialog om jeres ønsker til ungdomsuddannelsen.
I 1.-2. hf handler det nok mest om overgange til uddannelser og arbejdsmarkedet i øvrigt…
Vi håber, I vil bakke op og deltage i projektet, som handler om at styrke skolen, overskolen og Steiner HF ved hjælp af jeres ønsker og perspektiver. Vel mødt!
Med venlig hilsen Lærerkollegiet
Politikerbesøg på skolen – den 9. oktober
Michael Skolen får besøg af uddannelsesordfører Frederik Vad (S) mandag den 9. oktober om formiddagen (ca. 9.30-11).
Når skolen får politikerbesøg, er det som regel på forespørgsel fra Steinerskolerne i Danmark. Steinerskolerne i Danmark er en sammenslutning, der varetager fælles interesser og opgaver for landets steinerskoler. Besøgene udgør en del af den fortsatte dialog og forhandlingsarbejdet mellem sammenslutningen og staten. Sådan er også denne gang.
Socialdemokraterne er jo, som udgangspunkt, mindre venligt stemt overfor privatskoler og Steinerskoler. Men nu har de – in casu: uddannelsesordføreren – bedt om at besøge en Steinerskole for at høre om praksisrelateret undervisning, trivsel og specialpædagogisk arbejde i de store klasser (overskole/hf). Det betyder, at vi har lidt skemaomlægninger i de ældste klasser (overskole og hf) den dag. Der er ikke nogen, der går glip af undervisning.
Tusind tak for en stemningsfuld høstfest i lørdags!
Det var en dejlig dag, hvor vi alle på skolen kunne samles og fejre denne festlige årstidsfest sammen. Tak til alle vores besøgende for at gøre dagen så munter. Vi glæder os allerede til næste års høstfest.
Projektuge i mellemskolen
I uge 37 blev der afholdt projektuge for 6., 7. og 8. klasse, hvor eleverne i fire dage arbejdede med ernæring, hygiejne og den fælleskultur, man forbinder med at tilberede et måltid og nyde det sammen. Eleverne hørte nogle spændende personer fortælle om den kost, vi nu og i fremtiden nødvendigvis må lære at spise pga. klima- og biodiversitetskrisen. Der blev forberedt lækre madretter fra det østerlandske køkken, lavet bordplaner og sat en kunstnerisk ramme omkring festmiddagene ved at udsmykke gårdområdet med klassiske indiske kolam-mønstre. Eleverne blev også præsenteret for vigtigheden af at sortere affald, for hygiejne og almindelig oprydning og orden.
Tusind tak til vores gæstelærere Rune Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (og tidligere afgangselev fra Michael Skolen), og til Umut Sakarya for at give vores elever denne viden og medvirke til vores projektuge.
En dejlig uge, hvor skolen dampede og duftede af herlige krydderier.
Klasseture
I grundskolen og i overskolen er der indlagt ture i relation til undervisningen og de faglige forløb, klasserne er igennem.
Matematik og landmåling
I forrige uge var 10. klasse på landmålingstur til Thorø, hvor de fik mulighed for at anvende matematikundervisningen i praksis. I 10. klasse er et af temaerne i matematikundervisningen trigonometri i den retvinklede trekant samt sinus- og cosinusrelationerne for vilkårlige trekanter.
Eleverne har i små arbejdsgrupper opmålt øen ved hjælp af teodolit, nivellerinstrument og målebånd. De indsamlede måledata om vinkler, afstand og detaljemålinger skal nu omsættes til et kunstnerisk og præcist kort over Thorø. De færdige kort vil blive udstillet til vores Majfest/Åbent Hus den 4. maj 2024.
Opdagelsesrejsende og søfarende
I 7. klasse er et af skoleårets temaer: Opdagelsesrejsende og søfarende, der sejler ud i verden. For at skabe nysgerrighed og interesse for det faglige, de kommer til at blive præsenteret for i år, var klassen tilbage i august på togt med skibet Fulton. Når man er om bord på Fulton, bidrager alle til at løse de opgaver, der er nødvendige for, at skibet sejler. Det skaber gode oplevelser, og der opstår fællesskab.
Fra Skoleforeningen
Tak for den store opbakning til skolens forskønnelses- og plantedag i begyndelsen af september. Det var fantastisk at se så mange engagerede forældre være med til at vedligeholde og gøre skolen smukkere. Der blev malet, bygget, skiftet endegavl, lagt fliser, plantet blomster, frugttræer og meget mere. I Børnehaveklassen blev der beskåret et stort træ, hvor børnene med stor glæde tog plads på den forreste række for at følge med i den store begivenhed. Endnu en gang var det udover arbejdet skønt at mærke den gode stemning og summen af gode snakke og grin på tværs af klasser. Tak til madholdet for forplejning og en dejlig frokost i solen.
Vi sætter stor pris på jeres hjælp og ser frem til næste forskønnelses- og plantedag som finder sted i april.
Årets julebasar afholdes den 2. december 2023
Det er Skoleforeningen, der i fællesskab med lærere og forældre, som planlægger og afholder julebasaren. Klassernes valgte julebasarrepræsentanter har holdt møde om de forskellige boder, og de praktiske tiltag der skal gøres. Jeres julebasarrepræsentant vil informere jer mere om, hvordan I kan deltage.
Alle bedes bidrage til 4. klasses håndarbejdsbod
Det er en bod, der bliver set frem til af alle Julebasarens gæster og en bod, der flot repræsenterer nogle af skolens kvaliteter – derfor er det vigtigt, at også forældrene i de øvrige klasser kan bidrage med gode hjemmegjorte ting i naturmaterialer. Skoleforeningen inviterer alle skolens forældre til kreative workshops, hvor vi i fællesskab laver bidrag til boden:
Træ-workshop
Mandag den 2. oktober
kl. 17 i sløjd
Sy-workshop
Lørdag den 7. oktober
kl. 10-15 i håndarbejde
Sy-workshop
Lørdag den 28. oktober
kl. 10-15 i håndarbejde
Lyskæde-workshop
Søndag den 29. oktober og søndag 12. november
kl. 10-15 i håndarbejde
Uldengle-workshop
Søndag den 5. november
kl. 10-15 i håndarbejde
Alle er velkomne, og workshops er gratis, men tilmelding er nødvendig af hensyn til indkøb af materialer. Tilmelding kan ske til michaelskolen.julebasar@gmail.com
Overskuddet fra julebasaren kommer eleverne til gode i form af musikinstrumenter, legeplads, grønne områder, udvidelse og forskønnelse af skolen. Lærerne i form af tilskud til kurser og forældrene i form af foredrag. Forældrenes deltagelse i arbejdet omkring basaren er af stor betydning. Det forventes, at alle forældre i klassen – på den ene eller anden måde – kan bidrage til Julebasaren. Det styrker hele skolens fornemmelse af sammenhold og fællesskab, og hvert år skaber basaren et væsentligt overskud af stor betydning for hele skolen.
Vi vil opfordre alle til igen i år at deltage aktivt i forberedelserne og på selve dagen.
På forhånd tak for jeres gode indsats og hjælp.
Med venlig hilsen Skoleforeningen
Fra Steinerskolerne i Danmark – Dansk lærerstævne 2023
Mere end 100 steinerlærere deltog til Dansk lærerstævne under temaet ‘Sunde relationer til sig selv, sine medmennesker og verden’. Det blev nogle forrygende dage med workshops, samtaler og en festaften med improvisationer og gode indlæg.
Hovedtaler var Constanza Kaliks, co-leader af Pædagogisk Sektion ved Goetheanum. Gennem fire foredrag inspirerede hun deltagerne til deres praksis og til at gribe udviklingen af en pædagogik, der sætter barnet og det unge menneskes relation til verden i centrum. Skolen bliver gennem tider og alle steder i verden sat til at løse samfundets store udfordringer og kriser, og lærerne kan næsten ikke følge med, når de skal tilføje nye samfundsopgaver, der retter sig mere mod samfundet end mod barnet. Men hvis vi virkelig ønsker, at fremtidens generationer skal kunne transformere verden til et bedre sted for mennesket, så er skolens opgave at være det sted, hvor en sund relation til verden, til sig selv og til den anden sættes først. Dette var bare en af mange fine pointer.
Tusind tak til alle på Rudolf Steiner Skolen Kvistgård for et opløftende og velkomponeret program!
Dansk Lærerstævne afholdes årligt på en af vores skoler. Det er skolen og dens ansatte, der beslutter et tema og står for hele arrangementet som en gestus og gave til kolleger fra andre skoler. En smuk tradition, der holder fællesskabet af skoler levende og har gjort det igennem mere end 40 år.
Næste år vil Dansk Lærerstævne blive afholdt her på Michael Skolen
Skolens kalender
I bedes orientere jer i skolens kalender på hjemmesiden. Kalenderen bliver løbende opdateret med forældremøder, arrangementer osv.