16 elever indsamler en årsløn til en steinerskole i Ukraine

En god nyhed! Der er mange måder at lave nyheder på.

10. klasse på Michael Skolen har efter en uges arbejde med at samle midler ind til skoleelever i Ukraine skrevet følgende reportage. Deres tanke var, at historierne fra Ukraine skulle have en positiv vinkling, som peger på de løsninger vi og ukrainerne finder i hverdagen i stedet for at fokusere på krigen og konflikten med Rusland.

Artikel

16 elever indsamler en årsløn til en steinerskole i Ukraine

På en uge lykkedes det at indsamle 15.623 kr. Det svarer til mindstelønnen for en arbejder i et år i Ukraine. Pengene skal bruges til et nyt beskyttelsesrum med forskellige aktiviteter, så eleverne kan gå i skole et mere sikkert sted.

En uges arbejde kort fortalt

Selv om det var den billigste og måske ikke bedste kakao, var der stadig mange, der købte den, fordi de vidste, at pengene gik til et godt formål.

Vi foldede papirengle, lavede postkort, bagte småkager og muffins og serverede varm borscht som skolemad. En eftermiddag løb vi i boden tør for søde sager, og så lavede vi hurtigt nogle pandekager, der også blev solgt godt af.

Uanset hvad vi lavede, solgte det godt og vi tjente rigtig mange penge og det overraskede os en del, da vi ikke havde regnet med at få solgt så meget. De ting, der blev til overs, fik vi lov at sælge på skolens årlige julebasar, Og her støttede folk os også med glæde.

 

Fakta om løn, levevilkår og økonomi

Vi glemmer måske ofte, hvor privilegerede vi er her i Danmark.

Men måske kan det bedre sættes i perspektiv ved at kigge på de økonomiske vilkår, ukrainerne lever under. Deres bruttonationalprodukt faldt fx med hele 40 procent i 2022, det år hvor krigen med Rusland begyndte.

Den ukrainske valuta hedder “hryvnia” og forkortes UAH. 100 UAH svarer til 17,02 DKK. Den gennemsnitlige månedsløn i Ukraine er 14.577 UAH, hvilket svarer til 2.478 DKK. Så vores indsamlede beløb svarer til en halv ukrainsk årsløn. Men hvis man kigger på mindstelønnen på et år, så er den på 85.200 UAH, hvilket svarer til 14.484 DKK, så man kan på den baggrund se, at vi har indsamlet mere end en årsløn på en uge.

Ukrainerne har ikke haft de bedste levevilkår siden Sovjetunionen brød sammen, men deres levevilkår er især udfordrede efter krigen begyndte i 2022.

Selvom de Ukrainske leveomkostninger stadig er lavere end i Danmark, må de fleste Ukrainere bruge hele deres månedsløn på basale ting som mad og husleje. Den lave købekraft gør det svært for mange familier at opretholde en anstændig levestandard. Ifølge Verdensbanken lever en betydelig del af ukrainere under fattigdom, og dette er kun blevet værre under krigen.

 

Alle kan gøre noget hvis de vil være med til at skabe forandring

Der er altid noget, man kan gøre. I vores tilfælde valgte vi at samle penge ind ved at lave en bod, hvor vi solgte forskellige ting, vi selv havde lavet. Når et land er i krig, bliver der altid brug for flere penge, fordi alting bliver dyrere, så penge er noget af det, et land mest har brug for i krig/krise. I forvejen bliver Ukraine støttet militært og økonomisk af dets allierede, men det betyder tit, at de civile bliver glemt. Og her kan vi almindelige mennesker hjælpe. Man kan udvælge sig et godt konkret projekt, som man vil støtte.

Vi valgte at tjente penge ind til en steinerskole, og på den måde støtter vi steinermiljøet, samtidig med at vi er med til at sikre, at almindelige mennesker kan gå sikkert i skole. Ved selv at være direkte i kontakt med den anden skole, ryger pengene også uden om bureaukratiet og går direkte til vores samarbejdspartner. Det kræver planlægning og tillid, og til det har vi fået hjælp af Soley, som arbejder med fundraising til Ukraine. Vi har også fået hjælp af Katja og Viktoria fra Ukraine, som hjalp os med at lave den Ukrainske nationalret, en suppe, der hedder Borscht, og Ukrainske ingefærsmåkager, som vi solgte i boden.

 

De ukrainske unge er ligesom os

Mange mennesker kender til krigen i Ukraine og har fulgt med i dens udvikling siden den 24. februar 2022, da Putin invaderede Ukraine.

Men kender vi virkelig følelsen af, hele tiden at skulle være på vagt og føle sig utryg, ikke at vide, hvornår de næste bomber falder, og hvornår man kan forlade beskyttelsesrummet?

Alligevel ligner de ukrainere, vi lærte at kende på mange måder os. De har en hverdag, som minder meget om vores: De går på en steinerskole, hvor de har håndværk og mange af de samme fag som os. De har også nogle af de samme fritidsinteresser som os, nogle af dem spiller fodbold og andre står på ski i deres vinterferie. Vi deler også de samme interesser online, da vi alle bruger sociale medier som Instagram, TikTok og Snapchat.

Og ligesom os – eller ligesom vi ville ønske i samme situation – så ønsker de at krigen slutter, så de kan komme tilbage til deres gamle hverdag, hvor de frit kan mødes og være sammen, uden at skulle tænke på eller tale om krig. Og hvor de slipper for at gå i bombeshelter, hver gang luftalarmen lyder.

 

Hvad skal pengene bruges til?

De penge, vi har samlet ind, skal bruges til et nyt beskyttelsesrum og aktiviteter i rummet.

Ønskelisten til aktiviteter i beskyttelsesrummet er lang:
Fat boys, en printer, et bordtennisbord, en tavle, klapstole, borde, hylder, farvekridt, hængekøjer, en klatrevæg, twisters, stepping stones, et balancebræt, forhindringsbaner, sjippetove, volleyballbolde, en ribbe, basketballringe, rollespilspyd, frisbeeer, en lyreharpe, hammere, en armbold, en sav og bue og pil.

Note: Vi fik som nævnt lov til at have en bod til den årlige julebasar på Michael Skolen, så vi endte med at samle over 17.000kr ind. Skolen i Ukraine har fået en million DKK af en tysk sponsor, så vores indsamling er med i et større billede.

Hvis du har lyst til at lave din egen papirengel, kan du hente vejledningen HER